Les hommes d'argile: filmvertoning met inleiding

Sulayma, een jonge herder, woont in de zogenaamde kleirotsen (l'argile) van Marokko in harmonie met de natuur. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt hij ingelijfd bij het Franse leger. Geconfronteerd met de wreedheden van de oorlog, besluit hij om zijn menselijke waardigheid koste wat het kost te behouden.
Les hommes d’argile belicht een belangrijk, maar vergeten deel van de geschiedenis van WOII. In totaal vochten zo’n 950.000 Afrikanen, Aziaten en mensen van de Pacific aan Franse zijde mee, ook in België. 330.000 onder hen waren Marokkaanse soldaten. De film belicht deze vergeten oorlogsfeiten, zoals de eerste moderne veldslag in 1940 in Gembloux waarbij Marokkaanse infanteristen als kanonnenvlees werden ingezet tegen de Duitse pantsertanks.
Les hommes d’argile is een poëtische oorlogsfilm over de vergeten strijd van Noord-Afrikanen aan de zijde van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar verwacht geen rauw actiegeweld of gewelddadige dialogen: de film is niet zozeer een reconstructie van vergeten oorlogsfeiten, maar eerder een zoektocht naar pure schoonheid te midden van pure gruwel.
De film wordt ingeleid door erfgoed- en publiekswerker Ahmed Zizaoui. Hij vertelt over de inzet en het belang van Marokkaanse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze activiteit kadert in de erfgoedwerking Littekens van Borgerhout. Dit jaar in mei vieren we 80 jaar einde WOII. Onder de noemer Verlies en verzet organiseert het district heel wat activiteiten. Meer info vind je op www.borgerhoutbewaart.be