Samen stil zijn uit bezorgdheid voor onze planeet

Zaterdag 5 april 2025. De warmte van de lentezon voelt aangenaam. Het is 15 uur. De stad bruist van leven. Onder de Stadshal klinkt een gong.
Met 30 mensen zitten we daar samen stil. Drie keer een kwartier met tussenin telkens een korte pauze. We zitten op een kussen, een stoeltje of gewoon op de grond.
Er zijn geen vlaggen of spandoeken. Het tafereel oogt sereen. Het lijkt wel uit de tijd gevallen.
Een tweezijdig krijtbord verklaart het waarom: ‘stilte voor de planeet’ en ‘stilte voor het klimaat’. Iemand deelt af en toe een flyer uit aan nieuwsgierige voorbijgangers.
Met sommige passanten doet het iets. Ze vertragen, aarzelen wat, blijven staan kijken.
‘Wil je meezitten?’ vraagt een steward aan de jongen die al een tijdje staat te kijken. Hij knikt ‘ja’ en met een handgebaar naar een leeg stoeltje voelt hij zich uitgenodigd.
‘Wie organiseert dit eigenlijk?’ fluistert een deelneemster in de pauze. De organisatoren vallen niet op, doen gewoon mee. ‘We zijn gewoon burgers die de kracht van stilte appreciëren. We faciliteren dit uurtje voor iedereen die graag mee wil doen’.
‘Ik heb er veel deugd aan gehad’ zucht ze na afloop. ‘Klimaat en sociale rechtvaardigheid is mijn passie, ook professioneel. Hier gewoon stilzitten met anderen laadt mijn batterijen op.’
Het begin van dit soort acties is moeilijk te achterhalen. De Stille Rebellie in Nederland inspireerde ons, net als Johanna Macy en Thich Nhat Hanh. Volledig aanwezig zijn bij dat wat in de wereld gebeurt is misschien wel een van de meest radicale dingen die je kan doen.
Stilte spreekt, intrigeert, mobiliseert.
Na een try-out eind december organiseren we sinds februari elke eerste zaterdag van de maand deze actie in Gent. De opkomst varieert. In maart waren er 50 mensen.
Ondertussen kiemt en groeit het ook in andere Vlaamse steden zoals Brugge, Leuven en Antwerpen.
Hoewel de deelnemers elkaar niet kennen, is de verbondenheid voelbaar. Sommigen mediteren of bidden. Anderen reflecteren of genieten van de stilte. Er is ruimte voor die individualiteit. Het gezamenlijk aanwezig zijn in stilte overstijgt elk verschil.
Sommigen vinden het misschien soft of ‘navelstaarderij’ maar dat is het niet. Het vraagt een zekere dapperheid om te kijken naar wat er zich in jezelf aandient, waardoor je geraakt wordt en wat je kunt betekenen.
De aantrekkingskracht van deze actie zit zeker ook in de toegankelijkheid. Er zijn weinig drempels, tenzij de verplaatsing naar het centrum van Gent. Je hoeft je niet aan te sluiten bij een vereniging. Niemand hoeft uit te leggen wat zijn of haar beweegreden is om daar samen te zitten. Zo wordt het een bonte mix van klimaatactivisten, mensen die zich op één of andere manier maatschappelijk engageren, of al dan niet vanuit een bepaalde religie of filosofie aansluiten. Het zijn vooral ook gewoon burgers die niet per se in één van die hokjes passen.
Uiteraard vervangt dit initiatief geen andere acties en inspanningen. Er moet immers nog zoveel gebeuren om de wereld op het juiste spoor te brengen.
Kunnen we de planeet redden als we enkel naar buiten reiken en onze binnenwereld verwaarlozen? Of kan even stoppen en verstillen juist een kracht- en inspiratiebron zijn om naar buiten te bewegen? In de stilte is er geen onderscheid terwijl je toch jezelf kunt blijven in het warme bad van de groep.
PRAKTISCHE INFO :
Elke eerste zaterdag van de maand in het centrum van Gent om 15 uur.
Plaats: check onze website www.samenstil.be
Kom liefst al tegen 14u45 om een plek te vinden.
Meebrengen: kussen of stoeltje.
Graag geen pamfletten of andere acties tijdens het stiltemoment. Daar zijn andere gelegenheden voor.
Napraten: als je tijd en zin hebt, heel welkom bij een kop koffie of thee.
Zelf organiseren? Een vraag? Mail ons: jetty@samenstil.be