Van dankbaar naar strijdbaar: Marokkaanse diaspora in België en Nederland

Hoe is het om als jongere van Marokkaanse oorsprong op te groeien in een samenleving die je ziet als een buitenstaander of zelfs een bedreiging? Na 11 september 2001 werden moslims in het Westen op zijn best gewantrouwd.
De Nederlandse leerkracht en auteur Bilal Ben Abdelkarim was toen zeventien en zoekende. In een periode waarin het afgeven op de islam een groeiend succesmiddel voor extreemrechtse politici werd, leek het erop dat er enkel twee keuzes waren: wegkwijnen in slachtofferschap of assimileren. Geïnspireerd door de in België opgerichte Arabisch-Europese Liga – een organisatie die gelijke rechten opeiste voor niet-westerse minderheden in Europa – koos Bilal voor een derde optie: emancipatie.
Over dit politieke bewustwordingsproces schreef hij het boek Van dankbaar naar strijdbaar. Emancipatie als antwoord op extreem-rechts populisme (Mazirel Pers, 2024). Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal neemt hij ons mee doorheen de ervaringen van 3 generaties moslimmigranten in de Lage Landen.
Meer dan een autobiografie is Van dankbaar naar strijdbaar een maatschappijkritische analyse die duidelijk maakt dat de strijd om emancipatie ook een emancipatie in de strijd is. En dat die strijd ons allemaal aangaat. Dit boek is een uitgestoken hand om samen te bouwen aan een echt inclusieve en rechtvaardige samenleving. In het huidige politieke klimaat is deze hoopvolle en inspirerende uitnodiging noodzakelijker dan ooit.
Op 15 mei komt Bilal Ben Abdelkarim naar De Roma om samen met zijn gasten te reflecteren over de ervaringen van de Marokkaanse diaspora in België en Nederland. Politicologe Samira Azabar gaat in geprek met Bilal, schrijfster Rachida Lamrabet en onderzoeker Koen Bogaert over de strijd voor rechtvaardigheid en emancipatie als antwoord op de groei van extreem-rechts.