Gerenommeerde econoom Gubad Ibadoghlu onder huisarrest en ziek

Interview

Corruptie in Azerbeidzjan

Gerenommeerde econoom Gubad Ibadoghlu onder huisarrest en ziek

Luc Vanheerentals

04 april 202512 min leestijd

President Ilham Aliyev en zijn familie en bondgenoten houden dankzij olie- en gaswinsten Azerbeidzjan in een houdgreep. Alle instanties, van media over onderwijs tot gerecht en politie, buigen voor de president. Wie dat niet doet, zoals dr. Gubad Ibadoghlu, wordt gearresteerd. Zijn dochter, mensenrechtenadvocate Zhala Bayramova, geeft commentaar.

Volgens de Unie voor de Vrijheid van Politieke Gevangenen in Azerbeidzjan zitten er momenteel 288 politieke gevangenen opgesloten. Het zijn leden van de oppositie, mensenrechtenactivisten en journalisten. Een van hen is de econoom en anti-corruptieactivist dr. Gubad Ibadoghlu. Hij werd door het Europees Parlement genomineerd voor de jaarlijkse Sakharovprijs voor Vrijheid van Denken.

Dr. Gubad Ibadoghlu was als docent verbonden aan de London School of Economics en zou aan de slag gaan aan de Technische Universität in Dresden. Bij een bezoek aan Azerbeidzjan in juni 2023 werd hij echter gearresteerd op beschuldiging van extremisme en het smokkelen van buitenlandse valuta. Daarvoor riskeert hij 12 tot 17 jaar cel.

Sinds 2015 verbleef Ibadoghlu omwille van herhaalde arrestaties in vrijwillige ballingschap in het buitenland. Nadat hij in 2023 opgepakt werd, zat hij maanden in voorarrest. Hij werd gemarteld en kreeg vaak geen drinkbaar water, voedsel en medicijnen. In april 2024 kreeg hij, in afwachting van zijn proces, huisarrest opgelegd, zonder toegang tot het internet. Gubad Ibadoghlu moet dringend aan het hart geopereerd worden, maar mag in Azerbeidzjan niet naar een ziekenhuis, en hij mag het land niet verlaten.

Advocaten niet toegelaten

Zijn dochter Zhala Bayramova nam in december vorig jaar bij de ceremonie van de uitreiking van de Sacharovprijs in Straatsburg de honneurs waar in naam van haar vader. Bayramova is in Zweden actief als mensenrechtenadvocate, onder meer gespecialiseerd in lgbtq+-rechten. In 2024 werd ze in de VS zelf nog gelauwerd als laureaat van de Magnitsky Human Rights Awards voor journalisten, politici en activisten die zich inzetten voor mensenrechten en anticorruptie.

‘Rechters in het Constitutionele Hof worden rechtstreeks benoemd door de president en alle rechters volgen blindelings wat het openbaar ministerie vordert. Maar ook de politie is extreem corrupt. Wie een boete weigert te betalen, vliegt de gevangenis in.’

‘Het is advocaten in Azerbeidzjan verboden om te pleiten in zaken met betrekking tot mensenrechten’, zegt Bayramova. ‘Advocaten die zich er toch over uitspreken, worden niet toegelaten tot de balies, of worden uit de balie gezet.’ Zaken voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens worden dan ook enkel bepleit door in het buitenland wonende advocaten. Bayramova werkt vanuit Zweden en heeft al zeven uitspraken van het Europees Hof in haar voordeel op haar naam staan.

‘Maar binnen de Raad van Europa heeft Azerbeidzjan het laagste implementatiepercentage van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’, weet Bayramova. ‘Het is zelfs lager dan in Rusland.’ Bovendien werd Azerbeidzjan door het EHRM al zestien keer veroordeeld voor het schenden van mensenrechten om politieke redenen.

Het gerecht in Azerbeidzjan staat volledig onder controle van de overheid. ‘Om als rechter in lokale rechtbanken te worden benoemd, word je vooraf grondig gescreend en moet je een loyaliteitstest afleggen’, legt Bayramova uit. ‘Rechters in het Constitutionele Hof worden rechtstreeks benoemd door de president en alle rechters volgen blindelings wat het openbaar ministerie vordert. Maar ook de politie is extreem corrupt. Wie een boete weigert te betalen, vliegt de gevangenis in.’

Zhala Bayramova: ‘Het is advocaten in Azerbeidzjan verboden om te pleiten in zaken met betrekking tot mensenrechten.’

Olie en gas

Dr. Gubad Ibadoghlu leidde sinds 2014 de Azerbaijan Democracy and Prosperity Movement, een groepering die de regering weigerde te registreren als politieke partij en die in mei van vorig jaar werd opgedoekt. Hij was de afgelopen decennia verbonden aan tal van universiteiten, van Boedapest tot North Carolina en Princeton, en actief in diverse internationale groepen zoals de UNCAC (United Nations Convention against Corruption)-coalitie die ijvert voor de implementatie van dat VN-verdrag tegen corruptie.

In zijn werk bekritiseerde dr. Ibadoghlu geregeld de wijdverspreide corruptie in Azerbeidzjan en andere gewezen Sovjetrepublieken, door de export van olie en gas waardoor een elite in het land zich kan verrijken.

Gubad Ibadoghlu stipte daarbij het gebrek aan transparantie in de relatie van de regering met State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) aan, en onthulde hoe bondgenoten en familieleden van president Ilham Aliyev en hun bedrijven zich in het verleden landbouwgronden, veroverd in Nagorno-Karabach, exclusief toe-eigenden. Daarnaast beschreef hij hoe grootschalige evenementen in het land, zoals Formule 1-races, georganiseerd werden door bedrijven die eigendom zijn van familieleden van hoge staatsfunctionarissen, en gepaard gaan met grootschalige verduistering van overheidsmiddelen.

Steeds autoritairder

Azerbeidzjan is een voormalige Sovjetrepubliek op de grens van Oost-Europa en West-Azië en heeft ongeveer 10 miljoen inwoners. Het land is bijzonder rijk aan fossiele brandstoffen, maar krijgt omwille van mensenrechtenschendingen door het regime al decennialang scherpe kritiek van allerlei internationale organisaties. Sinds 1993 leidt de familie Aliyev het land met harde hand. In 2003 werd Heydar, een communistisch leider uit de Sovjetrepubliek, opgevolgd door zijn zoon Ilham Aliyev.

In de jongste index van Freedom House scoorde Azerbeidzjan 0 op 40 op vlak van politieke rechten. Wat persvrijheid betreft, staat het land volgens Reporters zonder Grenzen op plaats 164 van de 180 landen. In aanloop naar de klimaattop COP29 in hoofdstad Bakoe wees Human Rights Watch in oktober op de escalatie van de repressie tegen critici, en veroordeelde het Europees Parlement in een resolutie het steeds autoritairder wordende regime.

Ook Amnesty International publiceerde kritische rapporten over de situatie in het land. Wegens de aanhoudende mensenrechtenschendingen stemde de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa op 24 januari 2024 met een grote meerderheid van 76 tegen 10 om de delegatie van Azerbeidzjan het stemrecht te ontnemen. Het land schortte hierop de samenwerking met de Raad voor onbepaalde tijd op.

Witwassen, omkopen en moord

Volgens waarnemers was de arrestatie van Dr. Gubad Ibadoghlu het directe gevolg van de oprichting van de Azerbaijani Youth Educational Foundation in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een project om Azerbeidzjaanse jongeren met studiebeurzen aan buitenlandse universiteiten te laten studeren, en hen te laten leren over mensenrechten en democratie zodat ze op termijn de situatie in Azerbeidzjan kunnen verbeteren.

De organisatie zou niet alleen gefinancierd worden met dotaties, maar dr. Ibadoghlu hoopte op in het buitenland in beslag genomen activa van corrupte Azerbeidzjaanse elites.

In het kader van het zogenaamde Azerbaijani Laundromat-schandaal uit de jaren 2012-2014, confisqueerde de Britse regering geld dat deel uitmaakte van enkele miljarden dollars dat via een netwerk van vennootschappen witgewassen werd. Uit onderzoek bleken sleutelrollen te zijn weggelegd voor de International Bank of Azerbaijan (IBA) en een energiemaatschappij gelinkt aan de familie Aliyev en andere lokale machthebbers.

In ons land werden enkele jaren geleden de liberale politici Alain Destexhe en Stef Goris beschuldigd schenkingen te hebben ontvangen in ruil voor de verspreiding van positieve berichten over de Azerbeidzjaanse verkiezingen.

Maar ook in Malta vonden dergelijke witwaspraktijken plaats. De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia werd in 2017 vermoord voor haar onderzoek naar de rol van Azerbeidzjaanse klanten van de Maltese Pilatus Bank. ‘Het is zeer waarschijnlijk dat de Azerbeidzjaanse regering direct bij deze witwaspraktijken betrokken was’, zegt Zhala Bayramova, en ze verwijst naar de sterke banden tussen de Maltese en Azerbeidzjaanse regeringen van die tijd.

Volgens Bayramova uitte haar vader scherpe kritiek op het feit dat er slechts een klein deel van de olie- en gaswinsten de bevolking ten goede komt, terwijl het grootste deel naar de machthebbers zelf gaat, naar repressie en naar het omkopen van buitenlandse politici.

In de VS werd vorig jaar het Democratische congreslid Henry Cuellar aangeklaagd voor corruptie en het witwassen van geld van een olie- en gasbedrijf in handen van de Azerbeidzjaanse overheid. In ons land werden enkele jaren geleden de liberale politici Alain Destexhe en Stef Goris beschuldigd schenkingen te hebben ontvangen in ruil voor de verspreiding van positieve berichten over de Azerbeidzjaanse verkiezingen.

‘Mijn vader onthulde dat Azerbeidzjan Rusland helpt met het omzeilen van sancties’, gaat Bayramova verder. ‘Om aan de vraag naar olie- en gasproducten van Europese landen zoals Italië en Tsjechië te kunnen voldoen, zie ik wel heel wat voordelen voor Azerbeidzjan om ook Russisch energiebronnen te verkopen. Het zorgt voor goede relaties met Rusland en brengt ongetwijfeld heel wat geld op. Onderzoek van de krant The Guardian in 2018 wees uit dat de Aliyevs kostbaar onroerend goed bezitten in Dubai, Londen, Parijs en Moskou.

Kort voor zijn arrestatie publiceerde dr. Ibadoghlu een artikel over het strategisch partnerschap tussen de Europese Unie en Azerbeidzjan. Dat partnerschap werd afgesloten na de inval in Oekraïne en had als doel Russische gasleveringen te vervangen door Azerbeidzjaans gas. In het artikel vroeg Gubad Ibadoghlu de EU om deze energiedeal te gebruiken om Azerbeidzjan democratische normen en standaarden op te leggen in plaats van zich uitsluitend te richten op het veiligstellen van alternatieve bevoorrading.

Tijdens zijn openingstoespraak op de klimaattop van november 2024 in de hoofdstad Bakoe omschreef president Ilham Aliyev olie en gas als ‘een cadeau van God.’ Dat is hoe belangrijk fossiele brandstoffen voor de president van Azerbeidzjan zijn.

Journalisten gemuilkorfd

De arrestatie van dr. Ibadoghlu is geen alleenstaand geval. Ook andere belangrijke figuren uit de politieke oppositie, zoals Anar Mammadli van het Election Monitoring and Democracy Studies Center (EMDS), werden van hun vrijheid beroofd.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van februari 2024 haalde Amnesty International scherp uit naar de repressie. ‘De toenemende onderdrukking is niet alleen een aanval op individuele rechten, maar ook een gecoördineerde aanval op het maatschappelijk middenveld en de rechtsstaat. De autoriteiten nemen grootschalige maatregelen en schuwen geen wraakacties, zoals intimidatie, bedreiging en het lastigvallen van families van degenen die al onterecht gevangen zijn gezet na politiek gemotiveerde processen.’

Amnesty verwijst hierbij naar de arrestatie van verschillende medewerkers van het onafhankelijk mediaplatform Abzas Media, dat onderzoek deed naar corruptie binnen de overheid, en van het internetnieuwskanaal Kanal13. Ook hun families werden aangepakt door onder meer hun bankrekeningen te bevriezen. ‘Hierdoor werden zij met ernstige financiële problemen geconfronteerd.’

Andere onafhankelijke media die vanuit Azerbeidzjan zelf opereren, zoals het op het parlement gerichte mediakanaal Meclis.info, werden opgedoekt. De Europese Federatie van Journalisten stelde eind vorig jaar dat er 23 journalisten gevangen zaten ‘simpelweg omdat ze hun werk deden.’ 

De mediawetten zijn de afgelopen twintig jaar steeds repressiever geworden. In februari 2022 werd een mediawet van kracht die censuur legaliseert. Ook wie op platforms zoals Facebook of YouTube de regering bekritiseert, riskeert zware straffen. Aangezien samenwerking met buitenlandse geldschieters sinds 2014 verboden is en de overheid de advertentiemarkt controleert, kan geen enkel onafhankelijk mediakanaal financieel overleven. Pro-regeringsmedia ontvangen daarentegen geldbonussen en officiële subsidies, en hun journalisten worden beloond met appartementen en andere materiële voordelen.

Word proMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in