In gesprek met feministe en activiste Yosra Akasha
‘Seksueel geweld blijft een oorlogswapen in Soedan. Het moet internationaal aangepakt worden’

© Yosra Akasha

© Yosra Akasha
De oorlog in Soedan gaat zijn derde jaar in. De verwoesting is enorm, de littekens zijn diep. Niet het minst door seksueel geweld, dat opnieuw als oorlogstactiek wordt gebruikt. ‘Seksueel geweld blijft terugkomen in Soedan, omdat de daders er telkens mee weg komen’, stelt de Soedanese feministe en vrouwenrechtenactiviste Yosra Akasha vast.
Toen Yosra Akasha, amper twee dagen nadat de oorlog in Soedan was uitgebroken, hoorde dat er twee straten verderop vrouwen waren verkracht, was haar beslissing snel genomen. Vertrekken was de enige optie. Drie dagen later kwam ze, samen met leden van haar familie, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aan.
‘Ik woonde in het centrum van Khartoem. En als je weet dat vrouwen in hun eigen huis verkracht werden, weet je dat de daders de wijken zijn ingegaan en de huizen zijn binnengedrongen. Dit betekent dat alle vrouwen geviseerd worden en slachtoffer kunnen worden van seksueel geweld.’
Akasha, feministe en vrouwenrechtenactiviste, is een van de 12 miljoen Soedanezen die sinds de uitbraak van de burgeroorlog in april 2023 hun huizen zijn ontvlucht, en een van de meer dan 3 miljoen Soedanese vluchtelingen die veiligheid gezocht hebben buiten de grenzen van hun land. Ze behoort tot de ‘geprivilegieerden’. Ze kon zich snel in een ander land vestigen en van daaruit de draad van haar leven weer oppikken.
‘Wanneer vrouwen en meisjes worden verkracht, worden ook de mannen geviseerd. Het betekent dat die waardeloos zijn, omdat ze de vrouwen in de steek hebben gelaten en niet konden beschermen.’
Akasha beschouwt haar vlucht als een rechtstreeks gevolg van het seksueel geweld. Dat geweld is meer dan een neveneffect van oorlog of een bijkomstig probleem in een oorlogssituatie, zegt ze. ‘Seksueel geweld is een oorlogswapen. Het vernedert gemeenschappen en drijft mensen op de vlucht. Wanneer vrouwen en meisjes worden verkracht, zijn het de mannen die geviseerd worden. Want het betekent dat de mannen waardeloos zijn omdat ze de vrouwen in de steek hebben gelaten en niet konden beschermen. Hun eer is op die manier beschadigd.’
Het is de reden waarom strijdende partijen vrouwen viseren die geacht worden tot de gemeenschap van ‘de vijand’ te behoren. ‘Of deze vrouwen effectief of hypothetisch deel uitmaken van de gemeenschap van de tegenpartij, doet er niet toe’, weet Akasha. ‘Daarom worden in oorlogen vrouwen geviseerd van een bepaalde klasse, een bepaalde clan of etnische afkomst. Soedan is daar helaas een goed voorbeeld van.’
Sociaal stigma en angst voor vergelding
De oorlogstactiek van seksueel geweld wordt zwaar ingezet in het huidige conflict in Soedan. Dat barstte los op 15 april 2023 tussen het Soedanese regeringsleger (SAF) en de Rapid Support Forces (RSF), de paramilitaire groep onder leiding van de beruchte Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti.
Verschillende organisaties hebben al aan de alarmbel getrokken en gerapporteerd over de grootschalige inzet van seksueel geweld. Zo meldde Plan International in november 2024 een ‘significante’ toename van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in Soedan.
Human Rights Watch berichtte in december 2024 over groepsverkrachtingen en seksuele slavernij in gebieden waar ontheemden zich hadden gevestigd, in het zuidelijke Kordofan. Al deze misdaden werden gepleegd door de Rapid Support Force (RSF) en geallieerde milities, schreef HRW in zijn rapport.
“The world needs to recognize the magnitude of sexual violence in #Sudan and act quickly.”
— Human Rights Watch (@hrw) December 16, 2024
- @astroehlein in today's Daily Brief: https://t.co/M9C1odhSSt pic.twitter.com/PRClYFVO11
Zelfs kinderen worden niet gespaard. In maart van dit jaar maakte Unicef bekend 221 verkrachtingen van kinderen te hebben gedocumenteerd, van wie 16 jonger dan 5 en 4 nog geen jaar oud. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn deze cijfers slechts het topje van de ijsberg. Een derde van de geregistreerde gevallen is een jongen, wat volgens Unicef duidt op de grootschaligheid van het seksueel geweld dat in deze oorlog wordt ingezet.
Hulp zoeken is niet vanzelfsprekend, vooral in een land als Soedan. ‘Veel slachtoffers zullen het seksueel geweld nooit aangeven of hulp zoeken uit angst voor vergelding of voor het sociale stigma dat aan dit onderwerp kleeft’, bevestigt Akasha.
Maar cijfers zijn niet het belangrijkste middel om de belangstelling van de publieke opinie en beleidsmakers te trekken. Slachtoffers een gezicht geven heeft meer impact. Het kan empathie genereren en tot actie aanzetten, vindt de vrouwenrechtenactiviste – die ook media-experte is. Daarom is het belangrijk om getuigenissen van slachtoffers te brengen. Dat is de rol van de media, aldus Akasha.
En dat is wat lokale journalisten ook doen. In een filmpje van Noon Post (zie hieronder), dat in juni 2024 via sociale media werd gedeeld, vertelt een Soedanese journalist hoe meisjes van eenzelfde gezin, de oudste negentien en de jongste amper dertien, in hun eigen huis werden verkracht, en hoe hun moeder zich alleen mocht tonen om eten aan de verkrachters te brengen.
"كانت تقدم الغداء لمغتصبي بناتها".. إعلامي سوداني يحكي تفاصيل مروّعة عن حادثة اغتصاب لفتيات صغيرات على أيدي قوات الدعم السريع المدعومة إماراتيًا#السودان pic.twitter.com/g0UmCRlqtq
— نون بوست (@NoonPost) June 8, 2024
Ook Ashwaq Saif, een Soedanese journaliste van de Arabischtalige Turkse zender TRT, bracht de getuigenis van een van de slachtoffers en kreeg daar heel veel lof voor op sociale media.
Toch is Yosra Akasha kritisch over de manier waarop lokale en sociale media met deze problematiek omspringen. Zij vindt dat die al te vaak op sensatie gericht zijn en dat ze soms zelfs foutieve informatie de wereld insturen. Zo circuleert het verhaal dat vrouwen massaal zelfmoord gepleegd zouden hebben om verder seksueel geweld te vermijden. Maar dat verhaal is zeer moeilijk te verifiëren.
Er zijn veel gruwelen bedreven in de centrale deelstaat Gezira toen de Rapid Support Forces de regio onder controle kregen. Maar het verhaal van massaal zelfmoord heeft eerder te maken met het verleden van Soedan dan met de huidige oorlog, vertelt Akasha. Dat dit verhaal opnieuw is opgerakeld, toont volgens haar hoe groot de impact van seksueel geweld kan zijn, niet alleen op het individu maar op de hele samenleving.
‘De impact van seksueel geweld eindigt niet met het einde van de oorlog, maar kan decennialang blijven nazinderen.’ De massale zelfmoord van vrouwen en meisjes vond plaats tijdens de Mahdi-opstand, van 1881 tot 1899. Het verhaal komt steeds terug en is tot de dag van vandaag een bron van trots voor de Soedanese samenleving.
‘Terwijl die slachtoffers wellicht niet wisten hoe ze verder moesten binnen hun eigen familie nadat ze slachtoffer waren geworden van seksueel geweld, worden ze door de samenleving als heldinnen gezien. Daarmee wordt het narratief bevestigd dat de Soedanese vrouwen goede vrouwen zijn, die zich tegen verkrachting beschermen en hun eer koste wat het kost verdedigen. Je ziet dit terugkomen in de cinema, bijvoorbeeld, en nu ook in het verhaal over de massale zelfmoord in Gezira, dat niet kon worden bevestigd.’
Straffeloosheid
‘Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is wijdverspreid in Soedan en is al heel lang een groot probleem, niet alleen in de periodes van oorlog maar ook in vredestijd’, zegt Yosra Akasha. ‘Het conflict waarin seksueel geweld de meeste aandacht kreeg, is waarschijnlijk de oorlog in Darfur die in 2003 begon, aangezien een deel van de seksuele misdaden die toen gepleegd werden, gedocumenteerd werd en beschouwd werd als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.’
Toch heeft die veroordeling door de Verenigde Naties deze misdaden niet helpen voorkomen. De ironie is dat de verantwoordelijke voor de seksuele misdaden van toen ook verantwoordelijk wordt gesteld voor het seksueel geweld in de huidige oorlog. De Rapid Support Forces (RSF) zijn niets anders dan de erfgenamen van de beruchte Janjaweed-milities. Van beide groepen was en is Hemedti de militaire leider.
‘VN-resoluties tegen seksueel geweld werken niet in Soedan, omdat het ontbreekt aan politieke wil om ze te implementeren.’
Maar Hemedti heeft geen patent op deze oorlogstactiek, benadrukt Akasha. Het klopt wel dat de RSF verantwoordelijk zijn voor de meeste misdaden nu. Maar ook het leger en de geallieerde krachten maken zich schuldig aan seksueel geweld, vroeger en nu, verduidelijkt ze.
Ook tijdens de volksopstand die in 2019 tot de val van president Omar al-Bashir leidde, werd seksueel geweld ingezet. En ook later, in de overgangsperiode onder controle van de burgerlijk-militaire overgangsregering die Soedan naar een democratisch systeem moest leiden, werd seksueel geweld gebruikt, tijdens demonstraties tegen de militaire staatsgreep van 25 oktober 2021. Het meest bekend zijn de verkrachtingen van vrouwelijke demonstranten op 19 december 2021. ‘Seksueel geweld werd gepleegd om te bestraffen’, zegt de vrouwenrechtenactiviste.
‘We moeten ook niet vergeten dat het leger en Hemedti vóór de coup bondgenoten waren. Alleen past het nu in het kraam van het leger om over de misdaden van de RSF te praten. Een oorlogstactiek om de tegenstander te discrediteren en het narratief levend te houden dat het leger “de verdediger van de natie” is en de “beschermer van de eer”.’
Resolutie 1325
Het is geen toeval dat seksueel geweld in Soedan blijft terugkomen en op grote schaal ingezet wordt. Het komt terug omdat de daders ermee weg komen, vindt Akasha. ‘Feministische organisaties en mensenrechtenorganisaties probeerden bij de overgangsregering te lobbyen om een einde te maken aan de straffeloosheid van seksueel geweld en om de slachtoffers te ondersteunen. Spijtig genoeg volgde de coup en werd de situatie alleen maar erger door het huidige conflict.’
Maar ook het seksueel geweld dat gepleegd werd tijdens de oorlog in Darfur bleef tot nu, na meer dan twintig jaar later, ongestraft, ondanks de veroordelingen door de VN. Ook al dringt VN-resolutie 1325, over Vrouwen, Vrede en Veiligheid, aan op meer aandacht voor vrouwen en meisjes bij de onderhandeling over en de uitvoering van vredesakkoorden en om maatregelen te nemen tegen seksueel geweld.
‘VN-resoluties tegen seksueel geweld werken niet in Soedan, omdat het ontbreekt aan politieke wil om ze te implementeren’, zegt Akasha.
‘Soedanese activisten kunnen dit niet in hun eentje veranderen. Het moet internationaal aangepakt worden. Daarom moeten de VN en hun lidstaten resolutie 1325 over de bescherming van vrouwen in gewapende conflicten herzien en versterken met bijkomende maatregelen.’
Dat kan een eerste stap zijn, meent de onderzoekster-activiste. Om het stigma dat aan slachtoffers van seksueel geweld kleeft, weg te werken. En het kan de Soedanese samenleving toelaten om de kwestie van de eer te overstijgen en vervolging gemakkelijk te maken.
Lees meer over de oorlog in Soedan
Word proMO*
Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.
Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.
Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.
Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.
Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief
Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.
Per maand
€4,60
Betaal maandelijks via domiciliëring.
Meest gekozen
Per jaar
€60
Betaal jaarlijks via domiciliëring.
Voor één jaar
€65
Betaal voor één jaar.
Ben je al proMO*
Log dan hier in