Myanmar na de aardbeving nu ook getroffen door noodweer

Nieuws

Humanitaire crisis wordt groter

Myanmar na de aardbeving nu ook getroffen door noodweer

Het aardbevingsgebied in Myanmar is dit weekend getroffen door bijzonder zware regens. Die bemoeilijken de reddingsoperaties en zetten de al nijpende humanitaire situatie op scherp, zeggen hulporganisaties ter plaatse.

De beving eind maart - met een kracht van 7,7  de zwaarste in tientallen jaren in Myanmar - heeft al meer dan 3.400 doden en duizenden gewonden geëist, en dat aantal stijgt nog steeds. Volgens de VN zijn in totaal meer dan 17 miljoen mensen getroffen.

En het voorbije weekend hebben bijzonder hevige regens de situatie nog moeilijker gemaakt. Riolen zijn overstroomd, waardoor het risico op ziekten zoals diarree en cholera is toegenomen.

‘In veel opvangkampen zijn geen goede latrines, waardoor mensen gedwongen zijn naar het toilet te gaan zonder adequate sanitaire voorzieningen’, vertelt Rajan Khosla, directeur van Oxfam in Myanmar. ‘Er zijn grote uitdagingen op het gebied van hygiëne voor de bevolking in de kampen, omdat voedsel buiten wordt gekookt, waardoor het moeilijk is om maaltijden te bereiden nadat het geregend heeft. Dat verhoogt het risico op besmetting en de verspreiding van ziekten.’

Crisis bovenop crisis

De grote schade aan wegen en bruggen en de verstoring van de communicatie speelden de reddings- en hulpoperaties al parten. Miljoenen mensen in de zwaarst getroffen gebieden hebben nog steeds beperkte toegang tot elektriciteit, schoon water, sanitaire voorzieningen en essentiële diensten.

‘Vrouwen, jonge meisjes en kinderen worden gedwongen om op de kale grond te slapen zonder beddengoed of bescherming’, zegt Haider Yaqub, directeur van Plan International in Myanmar. ‘Huizen zijn verwoest en naschokken veroorzaken nog steeds angst. Als humanitaire hulpverlener heb ik op veel plaatsen geslapen, nu kan ik ook een voetpad aan dat lijstje toevoegen.’

Myanmar ging ook voor de aardbeving al gebukt onder een ernstige humanitaire crisis, waarbij bijna 20 miljoen mensen - een derde van de bevolking - humanitaire hulp nodig hadden. Maar ondanks de omvang van de nood blijft het land een van de meest ondergefinancierde humanitaire crises ter wereld. Minder dan 40% van de humanitaire oproep van de VN voor Myanmar werd vorig jaar gehonoreerd.